Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dziś Międzynarodowy Dzień Sernika! Oto przepis na idealny puszysty sernik!

MM
Któż z nas nie lubi sernika? To ciasto kojarzy nam się zazwyczaj z miłymi chwilami spędzonymi z rodziną lub przyjaciółmi, na przykład w święta. Ale nie tylko! 30 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sernika i nie ma chyba lepszej okazji, by upiec właśnie to ciasto. Sprawdźcie przepis na idealny puszysty sernik!

Spis treści

Skąd wziął się sernik?

Sernik to rodzaj ciasta deserowego lub deseru uformowanego na kształt ciasta, którego głównym składnikiem jest biały ser. Co ciekawe, wypieki z sera były znane już w starożytej Grecji! Podawało się go z suszonymi owocami i orzechami.

Rodzaje sernika

Obecnie istnieje kilka rodzajów sernika, które różnią się dodatkami i rodzajami spodów:

  • Sernik nowojorski - posiada spód wykonany z krakersów z mąki graham zmieszanych z masłem, masę serową z sera pełnotłustego z kwaśną śmietaną,
  • Sernik wiedeński - bez spodu, najbardziej klasyczny,
  • Sernik japoński - wyjątkowo puszysty, pieczony jest w kąpieli wodnej, a nie jak pozostałe - w piekarniku,
  • Sernik królewski - ma czekoladowy spód i czekoladową kruszonkę,
  • Sernik polski - zagęszczony dodatkami skrobiowymi takimi jak mąka, kasza manna lub skrobia ziemniaczana, często z rodzynkami,
  • Sernik na zimno - przygotowuje się go bez obróbki termicznej. Składa się ze spodu (na przykład biszkoptów), masy serowej utrwalonej na przykład żelatyną i galaretki na wierzchu, często z owocami.

Przepis na idealny puszysty sernik

Międzynarodowy Dzień Sernika to idealny moment, by upiec to ciasto! Przedstawiamy przepis na pyszny puszysty sernik.

Potrzebne będą:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego w temperaturze pokojowej,
  • 250 g cukru,
  • 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 7 jaj w temperaturze pokojowej,
  • ok. 100 g masła lub margaryny,
  • 2 łyżki pszennej mąki,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • opcjonalnie cukier puder do posypania, rodzynki do ciasta itd.

Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę ze skrobią. Mikserem ucieraj miękkie masło (możesz je lekko podgrzać w mikrofali) z cukrem zwykłym i wanilinowym, następnie stopniowo dodawaj po kolei żółtka. Na mniejszych obrotach miksera dodawaj powoli ser i wymieszane mąki. Jeśli chcesz dodać rodzynki, to teraz jest dobry moment. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj je do masy, delikatnie mieszając szpatułką. Masę wyłóż do tortownicy. Piecz około godzinę w piekarniku ustawionym na grzanie góra-dół przy max 170 stopniach Celsjusza. Studź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstaw do lodówki, jeśli chcesz - oprósz go cukrem pudrem. Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Dziś Międzynarodowy Dzień Sernika! Oto przepis na idealny puszysty sernik! - Dziennik Bałtycki

Wróć na tczew.naszemiasto.pl Nasze Miasto