Brukowce, zupa brzadowa, rybna, śledź po kociewsku, pierogi z kapustą i grzybami, ziemniaki w koszulkach - to tylko nieliczne przykłady dań, jakie na potrzeby konkursu "Boże Narodzenie na Kociewiu" przygotowały reprezentacje szkół i ośrodków szkolno-wychowawczych powiatu tczewskiego.
Areną rywalizacji już po raz trzeci był gniewski zamek. O prymat walczyły reprezentacje sześciu placówek oświatowych będących w gestii powiatu. Organizatorem imprezy był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Gniewie. Powiało zbliżającymi się świętami i to pod każdym względem.
Jury oceniało stroiki bożonarodzeniowe lub własnoręcznie wykonane ozdoby choinkowe, nakrycie stołu, potrawy i ciasta, prezentacje stoiska, omówienie tradycji kociewskiej lub śpiew kolędy.
Stoły zastawione były potrawami i świątecznymi ozdobami. Uczestnicy konkursu wręcz prześcigali się w pomysłowości. Każdy chciał być oryginalny, ale przy tym zachować kociewską tradycję. Sianko, różnorodne stroiki, ale jedynie z naturalnych elementów. Nie zabrakło tradycyjnego barszczu, zupy z brzadu (susz owocowy), czy pierogów z kapustą i grzybami. Ze słodkości królował makowiec i piernik. Prawdziwą furorę zrobiły brukowce, czyli kociewskie pierniczki.
Oceną konkursowych prezentacji zajmowało się trójosobowe jury w składzie: Jadwiga Grybek, Bogumiła Kriekowska i Józef Górski. Jurorów przy pracy podglądał Mariusz Wiórek, wicestarosta tczewski.
- A co będzie decydowało o wygranej: stroik, obrzędy, czy walory smakowe - podpytywał samorządowiec.
Odpowiedź padła natychmiast. - Oczywiście, że walory smakowe - przyznał bez wahania restaurator Józef Górski.
W rzeczywistości jednak wszyscy jurorzy zwracali uwagę na wszystkie aspekty świątecznej prezentacji zawarte w regulaminie.
- Szkoły, które zgłosiły swój akces włożyły bardzo dużo pracy w przygotowanie swoich reprezentacji - mówi Maria Czapiewska, która wręczyła nagrody zwycięzcom w imieniu starosty.
- Jestem pod gromnym wrażeniem jakości i walorów smakowych prezentacji Zespołu Szkół Rzemieślniczych i Kupieckich z Tczewa - mówi Jadwiga Grybek. - Ale, jak przyznali jego twórcy, to był królewski stół. To były bardzo profesjonalnie przygotowane potrawy.
Kiedy ogłoszono, że zwyciężył Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy, dziewczyny z radości... popłakały się.
Laureaci
I miejsce - Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Pelplinie
II miejsce - Zespół Szkół Rzemieślniczych i Kupieckich w Tczewie
III miejsce - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Gniewie
Pozostali uczestnicy otrzymali wyróżnienia.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?