MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form...
fot. bondd/123RF

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie tłustych ryb morskich

Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu zaleca się, by po łososia, makrelę, dorsza, pstrąga tęczowego czy śledzie sięgać 1-2 razy w tygodniu. Nie należy jednak smażyć ich w zwyczajowy sposób na patelni, bo wysoka temperatura powoduje rozkład cennych związków. Lepszym rozwiązaniem jest ich wstępne podsmażenie – następnie można dusić je w sosie (własnym lub dodanym) albo dopiekać. Używanie piekarnika może również całkiem zastąpić obróbkę termiczną na patelni. Dania z tłustych ryb dobrze jest też przyrządzać na parze.

Zobacz również

Stal Gorzów była faworytem, a przegrała z Unią w Lesznie

NOWE
Stal Gorzów była faworytem, a przegrała z Unią w Lesznie

Bora porywa Neslihan, gdy ta wychodzi wyrzucić śmieci!

Bora porywa Neslihan, gdy ta wychodzi wyrzucić śmieci!

Polecamy

Lek typu „koń trojański” skutecznie odchudza. Czy już niedługo będzie można go kupić?

Lek typu „koń trojański” skutecznie odchudza. Czy już niedługo będzie można go kupić?

Smakuje nieziemsko, dodaje energii i orzeźwia. Ta kawa to hit lata!

HIT DNIA
Smakuje nieziemsko, dodaje energii i orzeźwia. Ta kawa to hit lata!

Publiczna toaleta wzbudza w tobie niepokój? Ta fobia może mieć poważne konsekwencje

GORĄCY TEMAT
Publiczna toaleta wzbudza w tobie niepokój? Ta fobia może mieć poważne konsekwencje