Uczestnicy tego wydarzenia po raz kolejny udowodnili, że z tego kociewskiej gruszki można zrobić przeróżne smakołyki.
Sympozju "O Jeściu na Kociewiu" zainicjowała Krystyna Gierszewska z Lignów Szlacheckich, szefowa Kociewskiego Forum Kobiet. Tradycyjnie kulinarne spotkanie odbyło się w Domu Kultury w Subkowach.
Beata Górska, regionalistka z Pelplina zaprezentowała "Gadkę o kruszce”. Czas uczestnikom sympozjum umiliły również panie z Koła Gospodyń Wiejskich Brzuśce.
Jak podkreślają organizatorzy sympozjum, główną ideą tego wydarzenia jest promocja i popularyzacja kociewskich potraw, zachowanie dawnych smaków i dań wywodzących się z Kociewia oraz kształtowanie właściwych postaw dzieci i młodzieży w odniesieniu do dawnych tradycji swojego regionu. Co roku upowszechniana jest inna grupa potraw.
Tradycją już stało się wręczenie honorowej statuetki "Hit Sympozjum Kulinarnego" za najciekawszą i najsmaczniejszą potrawę kociewską. W tym roku nagrodzono autorki najsmaczniejszego ciasta gruszkowego.
I miejsce i statuetkę przyznano Aleksandrze Mikołajczak, kolejne lokaty zajęły ciasta Doroty Szczuckiej oraz Weroniki Burczyk.
- Dla każdego człowieka najważniejsze są: wiara, kultura, tradycja - mówił Piotr Cymanowski, wicestarosta tczewski. - Czego brakuje nam najbardziej, kiedy jesteśmy daleko od domu? Przede wszystkim tęsknimy za doowymi smakami, za potrawami, jakie przygotowywała mama, babcia. Tęsknimy za naszą Małą Ojczyzną.
Z ogromnym zainteresowaniem uczestnicy wydarzenia wysłuchali referatu popularno-naukowego wygłoszonego przez prof. Marię Pająkowską-Kensik, pt. "O gruszkach na wierzbie – w tekstach kultury Kociewia". Co ciekawe, okazało się, że przysłowiowe "gruszki na wierzbie" naprawdę rosną, chociaż nie są to owoce takie jakimi się zajadamy.
O pożytkach jedzenia gruszek, potraw opartych na tym produkcie mówił dr Józef Sadkiewicz. - Dlaczego warto jeść gruszki - pytał Józef Sadkiewicz. - Wartości odżywcze tego owocu, to, m.in: zawartość miedzi, przeciwutleniaczy, witaminy K, błonnika. Dlaczego jeszcze warto jeść gruszki?
Okazało się, że jest aż 16 powodów, dla których warto sięgać po te owoce. Pomagają utrzymać równowagę psychiczną. Walczą z wolnymi rodnikami. Dostarczają witaminę K. Zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Powstrzymują zwyrodnienie plamki żółtej. Wzmacniają serce, czy też łagodzą chroniczne zapalenia.
W przyszłym roku Sympozjum poświęcone będzie kabaczkowi.
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?