Najlepsze przepisy na kurki. Zobacz, jak zrobić najpyszniejsze dania z kurkami. Sprawdź przepisy gwiazd
Kluski ziemniaczane z kurkami Okrasy
Składniki:
800 g ziemniaków
5 – 6 suszonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków)
2 łyżki mąki gryczanej
łyżek maki pszennej
pęczek świeżej szałwii
350 g świeżych kurek
ząbek czosnku
100 ml kwaśnej gęstej śmietany
1 cytryna
sól, pieprz, olej
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, jak na placki. Do startych ziemniaków dorzucić starte w mikserze na proszek suszone grzyby, mąkę pszenną, mąkę gryczaną, czerwoną cebulę pokrajaną w drobną kostkę, posiekaną świeżą szałwię, sól, pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
Na rozgrzaną blachę lub suchą patelnię o grubym dnie wyłożyć niewielkie porcje masy ziemniaczanej formując podłużne niewielkie kluseczki wielkości kopytek. Opiekamy je z obu stron na mocno złoty kolor.
Na patelnię z olejem wrzucić oczyszczone i umyte kurki, smażyć kilka minut, tak by pozostały chrupkie. Dodać listki świeżej szałwii i kwaśną śmietanę. Chwilę redukować sos, dorzucić podpieczone kluseczki, doprawić startą skórką z cytryny, smażyć aż sos zgęstnieje. Podawać z listkami szałwii..
źródło: karolokrasa.pl