Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Subkowy: burak głównym bohaterem sympozjum kulinarnego „O jeściu na Kociewiu” [ZDJĘCIA]

Przemysław Zieliński
PRZEMYSŁAW ZIELIŃSKI
Dziewiąta edycja sympozjum kulinarnego o „Jeściu na Kociewiu” w Subkowach poświęcona była burakowi ćwikłowemu. Uczestnicy wydarzenia udowodnili, że z tego popularnego warzywa można zrobić przeróżne smakołyki.

Sympozjum zainicjowane przez Krystynę Gierszewską i Kociewskie Forum Kobiet odbyło się w sobotę, 6 października, w Domu Kultury w Subkowach. Wśród gości byli m. in. starosta tczewski Tadeusz Dzwonkowski, członek zarządu powiatu tczewskiego Stanisław Smoliński oraz przewodniczący Rady Gminy Subkowy Jacek Lisewski. Jednym z patronów medialnych wydarzenia był „Dziennik Bałtycki”.

- Chcemy promować naszą lokalną, rodzimą, kociewską kuchnię i zachęcać do zajadania się kociewskimi smakołykami - mówiła Krystyna Gierszewska przypominając, że poprzednie edycje były poświęcone m. in. ziemniakom, rybom, serom, miodom, jabłku i dyni.

Tradycją stało się, że podczas sympozjum promowana jest publikacja przepisom z kulinarnego bohatera spotkania. Zebrani otrzymali więc książkę Krystyny Gierszewskiej pt. „Buraczkowe potrawy na kociewskim stole”, zawierającą 30 przepisów tradycyjnych oraz zupełnie premierowych. Sympozjum towarzyszyły warsztaty, pokaz kulinarny w wykonaniu dr. Józefa Sadkiewicza oraz prelekcje. Jedną z nich („Ładna jak runkelpupa, czyli o burakach w kulturze Kociewia”) wygłosiła prof. Maria Pająkowska-Kensik z Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. Nie zabrakło akcentów artystycznych - wiersz „Kaczka dziwaczka” przedstawił Miłosz Ptaszkowski, zaśpiewał też zespół regionalny KGW Brzuśce.

Ogłoszono także wyniki rodzinnego konkursu „Buraczany ludzik oraz konkursu kulinarnego „Przetwory z buraka ćwikłowego”. Trzecie miejsce w tym konkursie zajęła Dorota Szczucka, drugie Aleksandra Mikołajczak, a pierwsze Witold Domachowski i to do niego trafiła statuetka „Hit Sympozjum Kulinarnego”.

- Żałujcie, że nie smakowaliście tych przetworów - mówił przewodniczący jury dr Józef Sadkiewicz. - Cieszę się, że jest taka popularyzacja buraczka.

Tczew NaszeMiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na tczew.naszemiasto.pl Nasze Miasto