Tczew: przez żołądek do partnerstwa [FOTO, WIDEO]

Andrzej Radomski
W internacie Zespołu Szkół Ekonomicznych w Tczewie władze powiatu tczewskiego ugościły delegację z partnerskiego powiatu wodzisławskiego konferencją poświęconą kulinarnym obyczajom Kociewia i Śląska.

Po powitalnych przemowach dyrektora ZSE, Jerzego Cisewskiego, oraz dwóch starostów, tczewskiego Tadeusza Dzwonkowskiego oraz wodzisławskiego Tadeusza Skatuły, głos oddano ekspertom kulinarnym. O kuchni śląskiej krótko opowiedział Remigiusz Rączka, znany z programu telewizyjnego „Rączka gotuje”.

- Rolada, kluski śląskie kapusta modra, dziś najczęstsze niedzielne dania na Śląsku, kiedyś podawane były wyłącznie przy okazji świąt - opowiadał o najbardziej znanych dziś śląskich potrawach. Podkreślał też bogactwo różnych rodzajów zup, jakie występują w kuchni tego regionu, uzależnione od najpopularniejszych w danym okresie roślin, jak szczaw czy botwina.

Krystyna Gierszewska z Kociewskiego Forum Kobiet podkreślała z kolei, że choć obie kuchnie, kociewska i śląska, są pod wieloma względami odmienne, posiadają też wiele punktów stycznych, np. popularnym kluskom śląskim bardzo blisko do naszych golców. Opowiedziała też o kilku potraw naszego regionu, które zostały zarejestrowane jako dania kociewskie – fefernuski, grochowinki, zupa szczawiowa i bómbómy z dekla – oraz o dwóch, które na rejestrację czekają: gryzie i smalcu ze skrzeczkami.

Druga część konferencji poświęcona już była nie tematom kulinarnym, ale edukacyjnym i zawodowym. Dyrektorzy dwóch bliźniaczych placówek, Maria Lach z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu oraz Jerzy Cisewski opowiedzieli o swoich szkołach, przedstawili stosowane dobre praktyki i plany rozwoju. Na koniec uroczyście podpisano porozumienie o partnerstwie między ZSE w Tczewie oraz Pracodawcami Pomorza. Ze strony szkoły swoje podpisy złożyli dyrektor Cisewski i Halina Grobelna, a w imieniu Pracodawców – Grzegorz Sobieralski i Ryszard Dobrowolski. W jego ramach obie instytucję będą m.in. wspólnie układać programy kształcenia i szkolenia zawodowego i organizować spotkania robocze w celu optymalizacji procesów nauczania zawodu.

- Podpisanie tego porozumienia pozwoli nam na znacznie ściślejszą współpracę z Pracodawcami Pomorza - podkreślał Cisewski.

W czasie, gdy w internacie dyskutowano o edukacji i przyszłości młodzieży na rynku pracy, w samej szkole Krystyna Gierszewska i Remigiusz Rączka poprowadzili dla uczniów specjalne warsztaty, przybliżające zarówno kuchnię Kociewia, jak też Śląska. Jej owocem był wieńczący spotkanie dwóch powiatów lunch, na którym kuchnię kociewską reprezentowały m.in. golce i zupa kasza (czyli kociewski krupnik), a kuchnię śląską – takie rarytasy, jak żurek z maślanki czy szpajza cytrynowa na deser.

Potraw gości ze Śląska, jak również dań kociewskich, będzie też można skosztować jutro, podczas XII Turnieju Kół Gospodyń Wiejskich Województwa Pomorskiego w Powiatowym Centrum Sportu w Tczewie (ul. Królowej Marysieńki 10).

XII TURNIEJ KÓŁ GOSPODYŃ WIEJSKICH W TCZEWIE

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na tczew.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie