Sympozjum kulinarne „O jeściu na Kociewiu”, tradycyjnie odbywa się w pierwszą sobotę października - tym razem przypada na 5.10. Sympozujm jest zainicjowane przez Krystynę Gierszewską i Kociewskie Forum Kobiet. Tradycyjnie kulinarne spotkanie odbywa się w Domu Kultury w Subkowach.
A co nas czeka podczas sympozjum?
Tego dnia czekają na nas atrakcje zarówno kulinarne, jak i artystyczne. Startujemy już o godz. 16:00. Zebrani odśpiewają hymn Kociewia, a organizatorzy powitają przybyłych gości.
Po części oficjalnej zacznie się świętowanie. Na początek na scenie zaprezentuje się Beata Górska, regionalistka z Pelplina, która zaprezentuje „Gadkę o kruszce”, a zaraz po niej występem artystycznym uraczą zebranych panie z Koła Gospodyń Wiejskich Brzuśce.
O godz. 16.20 rozpocznie się prezentacja książki „X jubileuszowe gotowanie” , a zaraz po nim nastąpi referat popularno-naukowy przeprowadzony przez prof. Marię Pająkowską-Kensik, pt. „O gruszkach na wierzbie – w tekstach kultury Kociewia”.
Jak na sympozjum kulinarne przystało nie może zabraknąc również jedzenia. O 16:40 zostaną ogłoszone wyniki konkursu kulinarnego „Ciasto z gruszką” oraz wręczenie statuetek Hit Sympozjum Kulinarnego. Gwoździem programu są oczywiście pokazy kulinarne. Gotować będziemy od godz. 17:00. Na początek dr Józef Sadkiewicz zaprezentuje wykład „Gruszka kociewska”, a zaraz po tym rozpocznie się wielkie gotowanie.
Podczas sympozjum nie zabraknie również stoisk z wyrobami rękodzielniczymi oraz z haftem kociewskim.
Zakończenie imprezy przewidziane jest na godz. 19:00. Wstęp wolny!
Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?