- Jadłodzielnia ma za zadanie zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia, a także wesprzeć osoby w trudnej sytuacji finansowej bądź po prostu osoby, które chcą coś zjeść i jednocześnie uratować jedzenie, które by się zmarnowało. Jadłodzielnia składa się z szafki na suche produkty oraz lodówki na produkty wymagające warunków chłodniczych - przekazał UM w Tczewie.
Oficjalne otwarcie odbędzie się dnia 29.03.2023 o godzinie 14:00 – podczas wydarzenia będzie można skorzystać i włączyć się w przygotowanie drobnego poczęstunku z pierwszych uratowanych od zmarnowania produktów!
Poniżej zamieszczamy zasady funkcjonowania Jadłodzielni:
Co można przynosić do Jadłodzielni:
- produkty zapakowane lub w pojemnikach
- wyroby własne np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane, najlepiej z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania
- sery, jogurty, twarogi
- owoce i warzywa
- produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed’’), ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia („należy spożyć do”)
Czego NIE można przynosić do Jadłodzielni:
- alkoholu,
- surowego mięsa,
- produktów, które mają oznaki popsucia, nietypowy kolor, są nadgniłe lub mają wydęte wieczka,
- potraw, które mają w sobie surowe jaja
- produktów napoczętych, które mogą się szybciej przeterminować (np. otwartych puszek)
iPolitycznie - 300 milionów Putina by skorumpować Świat
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?