Krystyna Gierszewska jest rodowitą Kociewianką. Urodziła się w Tczewie, ale od urodzenia mieszka w Lignowach Szlacheckich i z tą miejscowością związała całe swoje życie.
- Moja mama w domu też bazowała na kociewskiej kuchni – wspomina pani Krystyna. - Mama była gospodynią domową z prawdziwego zdarzenia. Dbała o nas - domowników, ale i była znaną na okolicę i okoliczne wioski, Garc, Gręblin, czy Kulice, kucharką. Nie ma chyba wioski w pobliżu Lignów, gdzie mama nie przyrządzałaby jakieś potrawy na wesela.
Krystyna Gierszewska nie uległa presji nowoczesności, zachłystywania się kuchnią szybką, która nadeszła z Zachodu, w jej domu nadal królują tradycyjne dania kociewskie.
- I bardzo się z tego cieszę - mówi uśmiechnięta.
Jaka jest kociewska kuchnia zdaniem Krystyny Gierszewskiej?
- To bardzo prosta, bardzo łatwa i smaczna kuchnia - mówi. - Produkty do przygotowania dań z kuchni kociewskiej są podstawowe - to co urośnie w ogrodzie, sadzie. Co zostało wyhodowane. To jest podstawą regionalnej kuchni. Staram się tę kuchnię wszędzie gdzie tylko mogę promować, pokazywać. Taka już jestem.
Zapoznajcie się z załączonymi przepisami, wypróbujcie je i podzielcie się z nami na fanpage'u NaszegoMiasta swoimi doznaniami z degustacji kociewskich potraw. Wśród przepisów znajdą Państwo również propozycje na przygotowanie świątecznych słodkości, czy świąteczny obiad.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?