Zebrani podczas piątkowego spotkania mogli wysłuchać wykładu propagatorki kociewskich i regionalnych smaków Krystyny Gierszewskiej. Opowiadała ona o lokalnych produktach t.j. Fefernuski Kociewskie czy Gryz – kociewski deser, które są wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Z kolei Kamila Kamrowska (która była członkiem komisji konkursowej) w ramach konferencji przeprowadziła pokaz „live cookingu” wraz z degustacją przygotowanej potrawy (Rösti z Glómzą kociewską i chipsem z boczku). Podczas gotowana podzieliła się także swoimi doświadczeniami jak przygoda związana z gotowaniem rozwija horyzonty.
Głównym punktem programu konferencji było wręczenie nagród za najlepszy produkt lokalny gminy Pelplin. Zastępca burmistrza Krzysztof Adamczyk przedstawił wszystkie zgłoszone produkty, a burmistrz miasta i gminy Pelplin Mirosław Chyła wraz z przedstawicielami komisji konkursowej: Remigiuszem Jutrzenką (szefem kuchni w Seminarium Duchownym) i Anną Kaluzą wręczył każdemu uczestnikowi pakiet z Pelplińskimi Specjałami. Po przekazaniu upominków nastąpiło ogłoszenie laureatów konkursu. Komisja doceniał aż 6 produktów, wręczając 3 nagrody główne i 3 wyróżnienia. Najlepszym produktem lokalnym gminy Pelplin został wybrany ser podpuszczkowy z ziołami przygotowany przez Panią Karinę Bańczak z Międzyłęża.
- 17 zgłoszonych produktów do konkursu na najlepszy produkt lokalny gminy Pelplin pokazuje, że z pokolenia na pokolenie dalej są przekazywane tradycje kulinarne. Państwa odzew na ten konkurs wzmacnia kulinarną tożsamość naszego regionu. Jestem przekonany, że nie jest to ostatnie kulinarne wydarzenie w naszej gminie - powiedział burmistrz miasta i gminy Pelplin Mirosław Chyła.
Wyniki konkursu:
- 1. Miejsce (nagroda 2000zł) - Ser podpuszczkowy z ziołami – Karina Bańczak z Międzyłęża
- 2. Miejsce (nagroda 1500zł) – Pieczony czaj owocowy – Aleksandra Mikołajczak z Kulic
- 3. Miejsce (nagroda 1000zł) – Konfitura z płatków róży – Agata Żuraw z Lignów Szlacheckich
- Wyróżnienie (nagroda 500zł) – Pasztet z drobiowych wątróbek – Katarzyna German z Pelplina
- Wyróżnienie (nagroda 500zł) – Szynka wędzona – Karol Róg z Gręblina
- Wyróżnienie (nagroda 500zł) – Podgrzybki marynowane – Danuta Mikołajczak z Kulic
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?