Wręczenie nagród za najlepszy produkt lokalny gminy Pelplin

Jakub Staniszewski
Jakub Staniszewski
W ubiegły piątek odbyła się konferencja podsumowująca konkurs na Najlepszy Produkt Lokalny Gminy Pelplin. W Miejskim Ośrodku Kultury o godzinie 18:00 spotkali się wszyscy uczestnicy, którzy zgłosili swoje produkty do oceny.

Zebrani podczas piątkowego spotkania mogli wysłuchać wykładu propagatorki kociewskich i regionalnych smaków Krystyny Gierszewskiej. Opowiadała ona o lokalnych produktach t.j. Fefernuski Kociewskie czy Gryz – kociewski deser, które są wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Z kolei Kamila Kamrowska (która była członkiem komisji konkursowej) w ramach konferencji przeprowadziła pokaz „live cookingu” wraz z degustacją przygotowanej potrawy (Rösti z Glómzą kociewską i chipsem z boczku). Podczas gotowana podzieliła się także swoimi doświadczeniami jak przygoda związana z gotowaniem rozwija horyzonty.

Głównym punktem programu konferencji było wręczenie nagród za najlepszy produkt lokalny gminy Pelplin. Zastępca burmistrza Krzysztof Adamczyk przedstawił wszystkie zgłoszone produkty, a burmistrz miasta i gminy Pelplin Mirosław Chyła wraz z przedstawicielami komisji konkursowej: Remigiuszem Jutrzenką (szefem kuchni w Seminarium Duchownym) i Anną Kaluzą wręczył każdemu uczestnikowi pakiet z Pelplińskimi Specjałami. Po przekazaniu upominków nastąpiło ogłoszenie laureatów konkursu. Komisja doceniał aż 6 produktów, wręczając 3 nagrody główne i 3 wyróżnienia. Najlepszym produktem lokalnym gminy Pelplin został wybrany ser podpuszczkowy z ziołami przygotowany przez Panią Karinę Bańczak z Międzyłęża.

- 17 zgłoszonych produktów do konkursu na najlepszy produkt lokalny gminy Pelplin pokazuje, że z pokolenia na pokolenie dalej są przekazywane tradycje kulinarne. Państwa odzew na ten konkurs wzmacnia kulinarną tożsamość naszego regionu. Jestem przekonany, że nie jest to ostatnie kulinarne wydarzenie w naszej gminie - powiedział burmistrz miasta i gminy Pelplin Mirosław Chyła.

Wyniki konkursu:

  • 1. Miejsce (nagroda 2000zł) - Ser podpuszczkowy z ziołami – Karina Bańczak z Międzyłęża
  • 2. Miejsce (nagroda 1500zł) – Pieczony czaj owocowy – Aleksandra Mikołajczak z Kulic
  • 3. Miejsce (nagroda 1000zł) – Konfitura z płatków róży – Agata Żuraw z Lignów Szlacheckich
  • Wyróżnienie (nagroda 500zł) – Pasztet z drobiowych wątróbek – Katarzyna German z Pelplina
  • Wyróżnienie (nagroda 500zł) – Szynka wędzona – Karol Róg z Gręblina
  • Wyróżnienie (nagroda 500zł) – Podgrzybki marynowane – Danuta Mikołajczak z Kulic

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na tczew.naszemiasto.pl Nasze Miasto