Zwierzęta na wyciągnięcie ręki. Wegetariańskie menu. Starogardzianie podziwiali w czasie świąt żywa szopkę bożonarodzeniową na Rynku. Od Wigilii do drugiego święta można było zobaczyć m.in. cielaczka, osła, barany, świnki wietnamskie, kucyka, konia, króliki... Ze względu na zagrożenie ptasią grypą zabrakło ptactwa.
Nie udało się też sprowadzić wielbłąda, lecz szopka i tak cieszyła się powodzeniem, a niektóre dzieciaki pierwszy raz zobaczyły z bliska tyle zwierząt. Większość użyczył Zespół Szkół Rolniczych w Bolesławowie. Nie zabrakło też świętej rodziny, trzech króli i pastuszków.
To pomysł księdza Dariusza Lemana z miejscowej parafii pw. św. Katarzyny, po raz drugi wspólnie zrealizowany z Ośrodkiem Sportu i Rekreacji.
- Zwierzęta były pilnowane całą dobę - podkreśla Maria Malinowska z OSiR. - Trzeba było też zadbać o odpowiednią ilość jedzenia.
Menu składało się m.in. z 200 kg marchwi, 100 kg kapusty i około 50 kg jabłek.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?