Celem przeglądu były ochrona i promocja dziedzictwa kulinarnego Kociewia, związanego ze świętami Bożego Narodzenia oraz integracja społeczności lokalnej i międzyregionalnej. Panie z KGW przygotowały tradycyjne potrawy wigilijne, m. in. kompot z brzadu, kluski z makiem, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, pstrąg w galarecie itp. Innymi przysmakami przygotowanymi w ramach prezentacji były tradycyjne dla Kociewia potrawy bożonarodzeniowe, na przykład szynka własnego wyrobu, kiełbasa z weka, okrasa z gęsi. Nie zabrakło również ciast, a w szczególności ciasteczek kruchych, pierników, fefernusków kociewskich oraz makowca.
- Członkinie KGW Czarlin przygotowały również tablicę informacyjną na temat Kociewia, które zdaje się być regionem mało znanym w środkowej Polsce - informuje Łucja Topolska, przewodnicząca KGW Czarlin. - Rozdawały również gadżety i przysmaki promujące tę krainę, zapraszając zgromadzonych gości do odwiedzenia Kociewia.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?