12 z 26
Poprzednie
Następne
Kultowe potrawy z barów mlecznych. Idealne przepisy na dania z barów mlecznych
Kotlety mielone z pokrzywami Katarzyny Jaworek
Składniki
500 g łopatki wieprzowej bez kości
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pęczek świeżych lub suszonych pokrzyw
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
olej
Wykonanie
Łopatkę, cebulę i czosnek zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa. Z pokrzyw usunąć łodygi. Liście drobno posiekać nożem.
Do zmielonego mięsa dodać pokrzywę, jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Z masy uformować owalne, lekko spłaszczone kotlety. Kotlety smażyć na rumiano z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Podawać z ziemniakami i surówką.