MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
11 z 26
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pierogi ruskie gospodyń z Krzęcina...
fot. archiwum

Kultowe potrawy z barów mlecznych. Idealne przepisy na dania z barów mlecznych

Pierogi ruskie gospodyń z Krzęcina

Składniki na farsz
1,5 kg ziemniaków ugotowanych
25 dag sera białego
2 cebule
przyprawy: pieprz i sól do smaku
olej

Składniki na ciasto

około 1 kg mąki
2 żółtka i 1 całe jajko
1/4 kostki masła
ciepła woda

Wykonanie

Przesiać mąkę na stolnicę, dodać 2 żółtka i 1 całe jajko, masło, wody ciepłej ile ciasto zabierze i wyrobić dobrze ciasto, które następnie należy cienko rozwałkować.
„Kółka” najlepiej wykrawać od szklanki. Ugotowane jeden dzień wcześniej ziemniaki ubić dobrze w garnku. Kolejno dodać: sera białego, zeszklonej na oleju drobno posiekanej cebulki, przypraw do smaku, tak by dobrze je było czuć, wszystko dobrze jeszcze raz wymieszać.
Tak przygotowany farsz nakładać na krążki małą łyżeczką kopiatą i zlepiać. Zagotować wodę w garnku, osolić, dodać 2 łyżki oleju i wrzucać partiami gotowe pierogi. Gotować 5 minut, a następnie wyjąć łyżką cedzakową na durszlak, przelać zimną wodą i układać na talerzach. Jak kto lubi można utopić drobno pokrojonej słoniny i/ lub cebulki i polać pierogi.

Zobacz również

Portugalia po karnych w ćwierćfinale Euro 2024. Ronaldo zagra z Mbappe

Portugalia po karnych w ćwierćfinale Euro 2024. Ronaldo zagra z Mbappe

Nowe kulinarne centrum Wrocławia? Ulica Księcia Witolda pełna smaków

Nowe kulinarne centrum Wrocławia? Ulica Księcia Witolda pełna smaków

Polecamy

Pamela Anderson już nie przypomina dawnej siebie. Zobacz, jak się zmieniła

Pamela Anderson już nie przypomina dawnej siebie. Zobacz, jak się zmieniła

Zrób tę maseczkę z rośliny, którą masz w kuchni. Ja wypróbowałam. Ujędrnia i łagodzi

Zrób tę maseczkę z rośliny, którą masz w kuchni. Ja wypróbowałam. Ujędrnia i łagodzi

Groźna bakteria w sałacie! Zmarła pierwsza osoba. Tą bakterią można się zarazić latem

O TYM SIĘ MÓWI
Groźna bakteria w sałacie! Zmarła pierwsza osoba. Tą bakterią można się zarazić latem