Szukamy najlepszych Mistrzów Smaku w powiecie tczewskim! [ZDJĘCIA]
Dariusz Zieliński, kucharz w restauracji Sabat w Tczewie
Dariusz Zieliński, kucharz w restauracji SABAT w Tczewie
Dariusz Zieliński w zawodzie kucharza pracuje już 18 lat. Od 5 lat, czyli odkąd powstał lokal, jest szefem kuchni w re-stauracji Sabat. Jak przyznaje, w jego przypadku zawód jest jednocześnie realizacją zamiłowania do gotowania.
- Jestem tradycjonalistą, jeśli chodzi o kuchnię - mówi pan Dariusz. - Uwielbiam kuchnię staropolską. Potrawy z kaczki, gęsi, dziczyzny, to jest to. Nie stosuję żadnych ulepszaczy. W restauracji również oferujemy głównie takie dania, chociaż są też potrawy z kuchni włoskiej, czy owoce morza. Nasze menu jest ściśle związane z tym, co w danym czasie dostępne jest na rynku.
- Nasi goście lubią podawaną u nas dziczyznę - mówi kucharz. - Moim ulubionym daniem jest kaczka nadziewana kaszą i wątróbkami z modrą kapustą oraz stek z polędwicy wołowej z sosem pieprzowym z whisky. Marzy mi się własna restauracja z takim domowym jedzeniem.
(kap)