Kulinarna Bitwa Regionów. Smacznie i tradycyjnie
- Konkurs kulinarny "Bitwa Regionów" jest skierowany do kół gospodyń wiejskich. Został wymyślony w 2014 roku, jeszcze przez Agencję Rynku Rolnego. To sposób na promowanie potraw regionalnych i tradycyjnych - mówi Agata Żemetro, zastępca dyrektora oddziału terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Pruszczu Gdańskim.
To właśnie KOWR, razem z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy współpracy z Kasą Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego są organizatorami konkursu. Niedzielny finał województwa pomorskiego poprzedzonymi był eliminacjami powiatowymi.
Bitwa Regionów. Rosół to królewskie danie
Koło Gospodyń Wiejskich w Solnicy przygotowało kaczy rosół z pulpecikami.
- To bardzo królewskie, ale i tradycyjne danie. Rosół z kaczki z lanymi kluskami, do tego klopsikami z nutką musu z żurawiny. Służy zdrowiu, wszyscy powinni go jeść. O tym już wiedziały nasze babcie - opowiadała nam o daniu Halina Kulik z KGW w Solnicy.
Konkursowe potrawy oceniało jury w składzie: Andrzej Ławniczak, Aneta Orlikowska, Justyna Rydzińska, Piotr Mańko.
Bitwa Regionów. Zupa rybna z ziemniakami najlepsza
Zwycięzcy konkursu, czyli Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne "Kościerska Chata", przygotowali zupę rybną z ziemniakami (5000 zł nagrody). Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Sztumska Wieś z potrawą: kassler w sosie śmietanowym z kluskami z dyni i pruskimi buraczkami. Na trzecim miejscu uplasowało się Kółko Rolnicze - Koło Gospodyń Wiejskich w Koźlinach, które przyrządziło kaczkę z klinikami krajanymi.
KGW przygotowały, poza konkursowymi daniami, mnóstwo innych smacznych potraw. A i znalazły się nalewki. Konkursowi towarzyszyły występy artystyczne.
Koła Gospodyń Wiejskich uczestniczące w kulinarnej Bitwie Regionów w Swarożynie i przygotowane przez nie potrawy:
- Kółko Rolnicze - Koło Gospodyń Wiejskich w Koźlinach (powiat gdański): kaczka z klinikami krajanymi,
- Koło Gospodyń Wiejskich w Mostach (powiaty słupski i lęborski): kaczka faszerowana w sosie żurawinowym,
- Kółko Rolnicze - Koło Gospodyń Wiejskich w Sławkach (powiat kartuski): pierś z gęsi z pieczoną gruszką,
- Koło Gospodyń Wiejskich Sztumska Wieś (powiat sztumski): kassler w sosie śmietanowym z kluskami z dyni i pruskimi buraczkami,
- KGW Siwiałka "Zjawiskowe Gadziny" (powiat starogardzki): szczupak faszerowany,
- KGW ZielnoHuckie Białki (powiat chojnicki): danie z gęsi,
- KGW w Tychnowach (powiat kwidzynski): golonka w piwie z powiślańskimi jabłkami z kaszą gryczaną z dodatkiem kapusty z kminkiem i jabłkami,
- KGW "Borowianki" w Borowym Młynie (powiat bytowski) : skoczny trus,
- KGW w Sokolu (powiat człuchowski): janosikowe przysmaki,
- KGW w Solnicy (powiaty malborski, nowodworski i tczewski): kaczy rosół z pulpecikami,
- Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne "Kościerska Chata" (powiat kościerski): zupa rybna z ziemniakami - rebionka z bulwami.
- Kółko Rolnicze - KGW Stowarzyszenie Kobiet (powiaty pucki i wejherowski): pstrąg pod pierzynką darów lasu.
Zobaczcie zdjęcia z kulinarnej Bitwy Regionów w Swarożynie:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Straż Graniczna reaguje na publikację "Gazety Wyborczej". "Niebezpieczna narracja"
- Lista imion zakazanych w Polsce! Urzędnik nie pozwoli ci tak nazwać dziecka!
- Oświadczenie Orlenu ws. rzekomego braku paliwa. Koncern odpowiada na ataki
- Unia szykuje się do wielkiej reformy. „Najgorszy możliwy dla Polski scenariusz”