![Psiernik babci Jadzi
25 dag miodu
25 dag margaryny
1...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/ee/3f/5fdca4d4c66d5_o_large.jpg)
Wigilijne potrawy na kociewskich stołach - przepisy Krystyny Gierszewskiej z Lignów Szlacheckich
Psiernik babci Jadzi
Psiernik babci Jadzi 25 dag miodu 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 1 łyżka mielonych goździków 1 łyżka cynamonu 2 gałki muszkatołowe zetrzeć na tarce 1 łyżka amoniaku 4 jaja ½ szklanki mleka 1 ¼ kg maki karmel z 1 szklanki wody i ½ szklanki cukru Karmel: na suchą wsypać cukier, postawić na ogień i mieszać aż się zrumieni, ale nie przypalić, bo karmel będzie gorzki. Wlać 1 szklankę wody i mieszać do otrzymania karmelu. Miód, margarynę, cukier i przyprawy razem roztopić. Lekko przestudzić. Dodać całe jaja, mąkę, karmel i rozpuszczony w mleku amoniak. Dobrze wyrobić. Ciasto upiec w foremce o wymiarach 24x36 cm. Ostudzić i przeciąć na trzy placki (poziomo). Jedną warstwę przełożyć marmoladą, a drugą kremem marcepanowym. Do przełożenia jednej warstwy: słoik powideł śliwkowych lub 30 dag marmolady Do przełożenia drugiej warstwy przygotować krem migdałowy: ½ kostki masła 1 ½ szklanki cukru pudru ½ olejku migdałowego Wszystko razem bardzo dobrze utrzeć. Przełożone ciasto pociąć na 6 kawałków w kształt bochenków (w poprzek blachy). Każdy bochenek z wszystkich stron posmarować polewą czekoladową i udekorować orzechami lub dowolną dekoracją lub posypką. Do dekoracji: polewa czekoladowa, orzechy, dowolna posypka lub dekoracja. Ciasto to świetnie nadaje się także do pierniczków. Wałkować porcjami, wycinać foremkami ciasteczka, pic na blasze w piekarniku w temp. 180 0C około 20 minut. Po ostudzeniu lukrować cukrem pudrem wymieszanym z gorąca wodą. Do lukru można dodać barwnika spożywczego. Dekorować bakaliami oraz innymi ozdobami spożywczymi.