![Makowiec babci Jadzi
Spód: ½ kostki margaryny
½ szkl...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/13/47/5fdca4cfb3c70_o_large.jpg)
Wigilijne potrawy na kociewskich stołach - przepisy Krystyny Gierszewskiej z Lignów Szlacheckich
Makowiec babci Jadzi
Makowiec babci JadziSpód: ½ kostki margaryny ½ szkl cukru 3 jaja 1½ szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku. Następnie wymieszać z mąkę i z proszkiem. Łyżką rozsmarować na blachę o wymiarach 24x 36 cm. Na ciasto równomiernie rozłożyć masę makową przygotowana w następujący sposób: Masa makowa: 4 szkl maku 1 kostka margaryny 1 ½ szkl cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 1 olejek migdałowy 1 słoik powideł śliwkowych 1 budyń waniliowy 8 jaj 10 dag rodzynek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 30 dag cukru-pudru do lukrowania 4 łyżki rozdrobnionych orzechów do posypania Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką pomarańczową i żółtkami. Ucierając dalej dodać powidła, a potem olejek oraz zaparzony i dwukrotnie zmielony mak. Następnie wsypać budyń z proszkiem do pieczenia i rodzynki, a na koniec ubite białko. Po dokładnym wymieszaniu masę makową wyłożyć na blachę z ciastem. Piec w temperaturze 180 0C około 1 godziny. Po wystudzeniu polukrować. Można posypać rozdrobnionymi orzechami, kolorowym maczkiem lub wiórkami kokosowymi.