2 z 16
Poprzednie
Następne
Wigilijne potrawy na kociewskich stołach - przepisy Krystyny Gierszewskiej z Lignów Szlacheckich
Domowy blok czekoladowy
Domowy blok czekoladowy 25 dag masła ½ kg mleka w proszku ½ szklanki wody 1 ½ szklanki cukru 6 łyżek kakao ok. 45 dag herbatników Można dodać dowolne bakalie, np. garść orzechów i garść rodzynek. W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier i wodę. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Do gorącej masy dodać kakao i mleko w proszku. Mieszać. Odstawić do przestudzenia. W większej misce pokruszyć herbatniki i wlać do nich masę. Mieszać, tak by wszystkie herbatniki były obtoczone masą. Przełożyć do foremki keksowej lub pojemnika wyłożonego po brzegi papierem dopieczenia. Dobrze ugnieść masę i wyrównać powierzchnię. Blok czekoladowy schładzać w lodówce przez kilka godzin. Kroić w plastry.