![Gołąbki z kaszą gryczaną
1 główka białej kapusty
sól,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/2f/8f/5fdca4bc36323_o_large.jpg)
Wigilijne potrawy na kociewskich stołach - przepisy Krystyny Gierszewskiej z Lignów Szlacheckich
Gołąbki z kaszą gryczaną
Gołąbki z kaszą gryczaną 1 główka białej kapusty sól, pieprz, kminek Farsz: 2 szkl. kaszy gryczanej (ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie) 1/2 kg pieczarek (pokroić w małą kostkę i usmażyć na maśle) 2 cebule (pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle) 2 surowe jaja ( wbić do farszu) Sos: 2 serki topione ½ szklanki śmietany 12% Wyciąć głąb ze środka kapusty i wyciętą stroną włożyć do dużego garnka z wrzątkiem. Gotować na małym ogniu około10 minut. Odwrócić kapustę na drugą stronę i gotować kolejne 10 minut. Wyjąć kapustę z wrzątku, przestudzić i odcinać kolejno liście. Z każdego liścia wyciąć zgrubienie i nakładać farsz. Farsz: ugotowaną kaszę gryczaną wymieszać z usmażonymi na maśle pieczarkami i cebulką, dodać sól i pieprz oraz jajka. Wszystko dobrze wymieszać. Liść ułożyć na tacy zgrubieniem do siebie. Farsz nakładać na środek liścia. Najpierw złożyć brzegi liścia z lewej i z prawej strony na farsz. Następnie zwijać razem z farszem jak najciaśniej w stronę końca liścia. Tak samo postępować z pozostałymi liśćmi, aż do wykorzystania farszu. Dno szerokiego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty, które zostały lub się porwały. Układać gołąbki łączeniem do dołu. Warstwy gołąbków lekko osolić i posypać kminkiem. Zalać wodą tak, aby woda prawie pokrywała gołąbki. Przykryć pokrywą i gotować około pół godziny. W czasie gotowania nie mieszać gołąbków, ewentualnie delikatnie potrząsnąć garnkiem. Gołąbki wyjąć z garnka i układać na półmisku. Wywar z gołąbków przelać do mniejszego garnka, dodać topione serki i śmietanę. Zrobić sos i polać nim gołąbki. Udekorować.