6 z 17
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Łosoś pod szpinakową pierzynką
1 kg świeżego łososia ze...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/49/7f/5fdca4c0e523e_o_large.jpg)
fot. Archiwum prywatne
Wigilijne potrawy na kociewskich stołach - przepisy Krystyny Gierszewskiej z Lignów Szlacheckich
Łosoś pod szpinakową pierzynką
Łosoś pod szpinakową pierzynką 1 kg świeżego łososia ze skórą ½ kg mrożonego szpinaku 20 dag żółtego sera 10 dag pestek słonecznika 1 główka czosnku 3 łyżki śmietany sok z ½ cytryny sól, pieprz Szpinak rozmrozić i dusić na patelni, aż odparuje woda. Zdjąć z ognia, dodać czosnek obrany i wyciśnięty przez praskę, śmietanę, sól oraz pieprz i wymieszać. Łososia razem ze skórą pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu i skropić sokiem z cytryny. Każdy kawałek łososia posmarować pastą szpinakową i posypać pestkami słonecznika. Przykryć i wstawić do piekarnika. Piec około 40 min. w temp. 220 st. C. Wyjąć naczynie, każdy kawałek łososia przykryć plastrem sera i ponownie piec jeszcze około 5 min.