8 z 17
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Śledziowy rarytas
½ kg solonych filetów śledziowych
20 dag...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1b/d5/5fdca4cb63493_o_large.jpg)
fot. Archiwum prywatne
Wigilijne potrawy na kociewskich stołach - przepisy Krystyny Gierszewskiej z Lignów Szlacheckich
Śledziowy rarytas
Śledziowy rarytas ½ kg solonych filetów śledziowych 20 dag pieczarek 10 suszonych śliwek 5 dag rodzynek 2 kawałki marynowanej papryki szczypta pieprzu 3 łyżki oleju Śledzie moczyć 2 godziny, osuszyć i pokroić w kawałki. Następnie ułożyć w szklanej salaterce. Przykryć surowymi pieczarkami pokrojonymi w plastry, papryką i śliwką w paski oraz rodzynkami. Posypać pieprzem i zalać olejem. Wstawić do lodówki. Podawać na drugi dzień. Można przed podaniem posypać natką pietruszki.