Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Subkowy. Smakowite sympozjum o jeściu

Krystyna Paszkowska
Agnieszka Perepeczko i tu spotkała wielbicielki
Agnieszka Perepeczko i tu spotkała wielbicielki Krystyna Paszkowska
W ramach IV Kongresu Kociewskiego rozmawiano już o historii, kulturze i edukacji regionalnej. Teraz organizatorzy sympozjum zajęli się tym, co dla człowieka jest jednym z przyjemniejszych zajęć w życiu, czyli jedzeniem. O jedzeniu było nie tylko w teorii. Można było posmakować tradycyjnych potraw. Sympozjum kulinarne "O jeściu na Kociewiu" w Subkowach było "najsmaczniejszym" wydarzeniem Roku Kongresowego.

Atrakcją sympozjum był pokaz kulinarny w wykonaniu aktorki i autorki książek kulinarnych, Agnieszki Perepeczko. Aktorka przyznała się, że kuchni kociewskiej nie zna. Jednak teraz na pewno dołączy niektóre potrawy do swojego menu.
Ciekawe były też warsztaty kulinarne. Przygotowane potrawy można było później degustować. Oferta była bardzo ciekawa. - Każda z gospodyń jest mistrzynią w co najmniej jednej z kociewskich przyrządzanych według dawnych receptur potraw - mówi Krystyna Gierszewska, prezes Stowarzyszenia Kociewskie Forum Kobiet. - Potrawy powstawały w kuchni Zespołu Szkół w Subkowach.

Warsztaty kulinarne pt. "Fefernuski, szandary i golce w kociewskiej kuchni" pozwoliły zaprezentować potrawy na bazie ziemniaków. - To właśnie potrawy z ziemniaków królowały na kociewskich stołach - podkreśla Krystyna Gierszewska. - Mięso na stołach pojawiało się je-dynie od święta. Mamy często gotowały też zupy, te zasmażane, czy też tak zwane eintopy. Tu podczas sympozjum można było poznać "Dawne smaki Kociewia". Pod takim tytułem ukazała się też moja książka kucharska.

W publikacji znalazło się 185 przepisów i ilustracji potraw rodem z Kociewia. W książce nie ma żadnych udziwnionych współczesnych receptur. - To same proste, dawne receptury - podkreśla autorka. - Każdy znajdzie dla siebie jakieś smaczne danie. Lepiej jeśli mamy zamiast zupki chińskiej będą gotowały dla swych pociech zupkę marchwiową, czyli śpsiywankę.

Pomysł na zorganizowanie sympozjum kulinarnego spodobał się mieszkańcom. - Chwała organizatorom za to, że nie chcą dopuścić, by tradycyjna kuchnia kociewska zaginęła - mówi Teresa Szałas. - Lubię proste potrawy o wyrazistym smaku, a takie są tradycyjne dania kociewskie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na tczew.naszemiasto.pl Nasze Miasto