Przypomnijmy, tłusty czwartek to najsłodszy dzień w roku, którego data jest o tyle istotna, że rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. To szansa na wielkie objadanie się przed nadchodzącym Wielkim Postem. Nie każdy jednak wie, że tłusty czwartek jest tradycją o korzeniach pogańskich, gdzie symbolizował pożegnanie zimy. Co ciekawe, w dawnych czasach w tłusty czwartek nie objadano się pączkami i innymi słodkościami, jak dziś, ale raczej wszelkiego rodzaju mięsem, boczkiem, słoniną, kapustą. Na stołach nie brakowało też trunków. I to nie słodkie pączki dominowały na stołach, a słone faszerowane słonin.
Pierwsze pączki znacznie różniły się od dzisiejszych. Były robione z chlebowego ciasta, smażono je w smalcu. Podawano z tłustym mięsiwem, suto wszystko popijając wódką. Na słodko zaczęły być serwowane w tłusty czwartek w XVI wieku, kiedy pojawiły się słodkie racuchy, pampuchy i bliny.
Nie inaczej było i na Kociewiu. Jednak teraz raczej nikt nie wyobraża sobie, aby pączek był słony i mięsnym nadzieniem. Królują pączki nadziewane konfiturą z róży. Dzięki uprzejmości Krystyny Gierszewskiej, szefowej Kociewskiego Forum Kobiet, mamy dla Państwa sprawdzone przepisy na smaczne pączki, grochowinki, czy też róże karnawałowe. Życzymy udanych wypieków i smacznego!
Pączki
Składniki na 20 pączków:
● 1/2 kg mąki
● 1/4 kostki margaryny
● 1/2 szklanki cukru
● 2 duże jajka (lub 3 małe)
● 1 szklanka mleka
● 5 dag drożdży
● szczypta soli
● słoik marmolady
● pół na pół smalcu i oleju do smażenia
Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach ciepłego mleka z łyżeczką cukru, zostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać resztę cukru i szczyptę soli, zalać ciepłym mlekiem, dodać resztę produktów i wyrośnięte drożdże, dobrze wyrobić. Znowu zostawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na gruby placek, wykrawać szklanką krążki. Na środek każdego krążka położyć kawałek marmolady, zlepić końce, uformować kule, układać zlepieniem do dołu na stolnicy posypanej mąką. Zostawić, aż pączki jeszcze wyrosną. Smażyć na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Faworki drożdżowe
Składniki:
● 1/2 kg mąki
● 1/2 kostki margaryny
● 5 dag drożdży
● 1 szklanka mleka
● 1 jajko
● 2 żółtka
● 2 łyżki cukru
● szczypta soli
● tłuszcz do smażenia (może być smalec, olej albo pół na pół smalec z olejem)
na lukier:
● białko
● cukier puder
Drożdże wymieszać z cukrem w ciepłym mleku, zostawić do wyrośnięcia. Margarynę posiekać z mąką i szczyptą soli, rozetrzeć w palcach grudki tłuszczu, zagnieść z jajkiem, żółtkami i wyrośniętymi drożdżami. Ciasto rozwałkować na cienki placek, pociąć na szerokie paski, a potem w dłuższe romby. Każdy romb naciąć pośrodku, przez dziurkę przewlec jeden koniec rombu. Smażyć krótko w głębokim tłuszczu, szybko obracać i wyjmować, żeby się grochowinki nie przypaliły. Smarować lukrem utartym z białka i cukru pudru (cukru musi być tyle, żeby wyszła gęsta glazura).
Grochowinki proszkowe
Składniki:
● 1/2 kostki margaryny
● 1/2 szklanki cukru
● 3 jajka
● 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
● 3 szklanki mąki
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
● tłuszcz do smażenia (smalec, olej albo pół na pół smalec i olej)
● cukier puder do posypania
Cukier utrzeć z margaryną, dodać po jednym jajku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać śmietanę, dobrze wyrobić. Ciasto powinno być ciągliwe jak guma. Rozwałkować cienki placek, pociąć na szerokie paski, a potem w dłuższe romby. Każdy romb naciąć pośrodku, przez dziurkę przewlec jeden koniec rombu. Smażyć krótko w głębokim tłuszczu, szybko obracać, żeby się grochowinki nie przypaliły. Posypać cukrem pudrem.
Z tego ciasta można też zrobić róże karnawałowe:
Z rozwałkowanego ciasta niedużą szklanką wykrawać krążki. Naciąć brzegi krążków w czterech–pięciu miejscach na długość ok. 1 cm. Składać razem po 4 kółka, dobrze zlepić pośrodku i smażyć jak faworki. Po usmażeniu do każdej róży można włożyć kandyzowaną wisienkę, posypać cukrem pudrem.
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?