Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kociewski Festiwal Kulinarny „Pełna Grapa” ZDJĘCIA

Kinga Furtak
Kinga Furtak
Lokalna i tradycyjna żywność, pachnące potrawy, stoiska z kociewskim asortymentem. Taki był „Kociewski Festiwal Kulinarny - Pełna Grapa”, który odbył się na Orliku w Subkowach. To pełne atrakcji wydarzenie przygotowało Kociewskie Forum Kobiet wraz z partnerami: powiatem tczewskim, gminą Subkowy i Domem Kultury w Subkowach.

To nowe wydarzenie w powiecie tczewskim i niecodzienne święto kuchni kociewskiej. Tego popołudnia na stołach królował seler. Warzywo było głównym składnikiem konkursowej zapiekanki. Uczestnicy poradzili sobie z tym zadaniem wyśmienicie. Każdy z nich wyczarował zupełnie inne danie. Podniebienia jury zachwyciła zapiekanka wykonana przez Małgorzatę Cyganowską, która została laureatką konkursu kulinarnego. Zwyciężczyni otrzymała m.in. statuetkę „Hit Kociewskiego Festiwalu Kulinarnego – Pełna Grapa” ufundowaną przez wójta gminy Subkowy. Drugie miejsce Dorota Szczucka, trzecie miejsce Justyna Dziel- Pustkowska. Wszystkie panie otrzymały pamiątkowe dyplomy oraz nagrody.

Uroczystość miała charakter imprezy kulturowo-promocyjnej połączonej z elementami naukowymi, widowiskowym pokazem kulinarnym połączonym z degustacją, który zachwycił podniebienia uczestników, wielotematycznymi warsztatami kulinarnymi dla chętnych pt.: „Pichcimy po kociewsku”, warsztatami dla dzieci „Figurki z selera”.

- Przyjechaliśmy na to wydarzenie całą rodziną z Tczewa – mówi Mariusz Walczewski. - Dzieci są zachwycone możliwością wykonania jadalnych, słodkich figurek. Mi zasmakowała klasyczna kiszona kapusta. To samo zdrowie!

- Promowanie kociewskiej kuchni jest dla nas bardzo ważne i wszystkie działania właśnie jej dotyczą – podkreśla Krystyna Gierszewska, prezes Stowarzyszenia Kociewskie Forum Kobiet. - Nasze działania są różnorodne. Wydałyśmy m.in. książki kucharskie. Natomiast festiwal powstał po to, aby promować nasze lokalne potrawy. W tym roku warzywem przewodnim został seler. Jest ważny w każdej diecie i ma dużo właściwości zdrowotnych. Józef Sadkiewicz przygotował poczęstunek, w którym główną rolę odrywa oczywiście seler – jest to zupa krem oraz zapiekanka dwóch serc.

Te specjały zachwyciły podniebienia uczestników wydarzenia!

Oprócz uczty dla ciała była także ta dla ducha. Publiczność mogła obejrzeć występ zespołu „Kociewie Retro” oraz posłuchać koncertu zespołu „Zdążyć przed Północą”.

od 7 lat
Wideo

Jak czytać kolory szlaków turystycznych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na tczew.naszemiasto.pl Nasze Miasto