Nasza Loteria

Kulinarne Kociewie. Tradycyjne potrawy mieszkańców powiatu tczewskiego. Zgłoś swój przepis | WIDEO

Andrzej Gurba
Andrzej Gurba
Wideo
od 16 lat
Mieszkańcy powiatu tczewskiego stworzą książkę kulinarną dotyczącą potraw bożonarodzeniowych. To inicjatywa Stowarzyszenia Kociewskie Forum Kobiet oraz partnerów: Domu Kultury w Subkowach, powiatu tczewskiego oraz gminy Subkowy.

16 grudnia 2023 roku w Domu Kultury w Subkowach odbędzie się XIII Sympozjum Kulinarne „O jeściu na Kociewiu”. Wzorem lat ubiegłych, zaplanowano wydanie książki o tematyce kulinarnej, pokazującej bogactwo kociewskiej kuchni oraz prezentującej potrawy na bożonarodzeniowym stole przy zachowaniu dawnych smaków i zapachów dań wywodzących się z Kociewia.

Kulinarne Kociewie. Nowa książka z tradycyjnymi przepisami

Do tej pory w ramach sympozjum wydano już kilka publikacji. To m.in.: „Dawne smaki Kociewia”, „Pory roku na talerzu”, „Sernikowe wariacje po kociewsku”, „Kociewskie słodkości z jabłek”, „Kociewska bania-potrawy wyczarowane z dyni”, „Buraczkowe potrawy na kociewskim stole”.

Czytaj także:
Kulinarna Bitwa Regionów województwa pomorskiego. W Swarożynie zwyciężyła "Kościerska Chata" | WIDEO, ZDJĘCIA

Tradycją sympozjum są także tematyczne wykłady popularno-naukowe, występy artystyczne, warsztaty i pokazy kulinarne połączone z degustacją.

Krystyna Gierszewska, prezes Stowarzyszenia Kociewskie Forum Kobiet zachęca mieszkańców powiatu tczewskiego do współtworzenia tegorocznej kulinarnej publikacji.

- Prosimy o własne przepisy kulinarne lub odziedziczone po matkach czy babciach dotyczące potraw bożonarodzeniowych - mówi Krystyna Gierszewska.

Kulinarne Kociewie. Zgłoś swój przepis do końca sierpnia 2023 roku

Zobacz także:
Plachandry Kociewskie w Pelplinie. Ambasadorzy i perełka oraz moc atrakcji | WIDEO, ZDJĘCIA

Przepisy przyjmowane będą do 31 sierpnia 2023 roku. Należy je wysyłać na adres mailowy: [email protected] podając w temacie maila "publikacja - sympozjum".

W mailu powinny znaleźć się: zdjęcie potrawy, przepis na wykonanie potrawy, imię i nazwisko oraz miejsce zamieszkania autora.
Publikacja zostanie wydana przez gminę Subkowy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na tczew.naszemiasto.pl Nasze Miasto