Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Powiat tczewski: gospodynie zapraszają na objazdowe gotowanie

red.
Gospodynie podczas kursu carvingu w Subkowach w 2011 roku.
Gospodynie podczas kursu carvingu w Subkowach w 2011 roku. Z archiwum Kociewskiego Forum Kobiet
Przyjdź, zobacz i naucz się, jak gotować i dekorować kociewskie potrawy - zachęcają gospodynie z powiatu tczewskiego. Zainteresowani mogą wziąć udział w ciekawym unijnym projekcie.

Projekt "Na cztery fajerki czyli objazdowe gotowanie poprzez organizowanie pokazów, warsztatów, kursów i imprez promujących regionalną kuchnię oraz wydanie publikacji" współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 413 "Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju" objętego PROW na lata 2007-2013.

Realizatorem projektu jest Stowarzyszenie Kociewskie Forum Kobiet. Projekt ma na celu umożliwienie mieszkańcom z obszaru LSR poznanie walorów regionalnej kuchni poprzez udział w różnorodnych wydarzeniach kulinarnych. Partnerem projektu jest Lokalna Organizacja Turystyczna "Kociewie".

Projekt skierowany jest do mieszkańców z obszaru LGD „Wstęga Kociewia”.

Szczegółowy wykaz paneli tematycznych trwających od II - IX 2013 roku:

1. Kursy „carvingu” (2 x 8 godz. x 10 osób) - 27 i 28 luty 2013 r. – MOK Pelplin
Dwa kursy poświęcone współczesnej sztuce zdobienia potraw zwanej carvingiem, dzięki którym uczestnicy poznają tajską sztukę rzeźbienia w owocach i warzywach. Owocowe i warzywne bukiety, róże, tulipany i łabędzie udekorują zarówno potrawy jak i stoły podczas wielu przyjęć i uroczystości.

2. Warsztaty kulinarne (4 x 4 godz. x 20 osób) – II-III 2013 r. Cztery edukacyjne warsztaty kulinarne poświęcone dawnym, tradycyjnym sposobom przygotowywania potraw podzielonych na cztery grupy tematyczne: potrawy z ziemniaków, potrawy z mąki, desery oraz zupy. Podczas każdego warsztatu uczestnicy wykonają trzy potrawy z danej grupy tematycznej. Uczestnicy otrzymają materiały w postaci przepisów.

3. Pokazy kulinarne (4 x 3 godz. x 20 osób) – III - IV 2013 r.
Cztery pokazy kulinarne, które zostaną zorganizowane w czterech restauracjach usytuowanych przy głównym szlaku komunikacyjnym obszaru LGD – przy drodze krajowej nr 91. Obecnie wśród restauratorów obserwuje się duże zainteresowanie kuchnią tradycyjną i regionalną, widać chęć wprowadzenia do menu potraw kociewskich. Pierwszy pokaz dotyczyć będzie przygotowania tradycyjnej kociewskiej potrawy "karbónady z kapustą", drugi: ajntopów czyli dań jednogarnkowych; trzeci: surówek i sałatek, a czwarty deserów i parzenia kawy z pokazem baristycznym.

4. Pokazy florystyczne (4 x 3 godz. x 15 osób) – III-IV 2013 r.Cztery pokazy florystyczne przyczynią się do poznania nowatorskich pomysłów na wykorzystanie roślin z własnych ogrodów i pól do stworzenia niepowtarzalnych kompozycji dekoracji stołu.

5. Biesiada nad Wierzycą – IX 2013 r.
Biesiada będzie podsumowaniem projektu. Odbędzie się we wrześniu 2013 r. Podczas biesiady odbędzie się widowiskowy pokazu balistyczny, ogłoszone zostaną wyniki konkursu na „szarlotkę cysterską" oraz wręczone zostaną nagrody. Podczas biesiady odbędzie się prezentacja publikacji pt. „Kociewie na talerzu”, a do tańca przygrywać będzie zespół muzyczny.

Zapraszamy do wzięcia udziału w projekcie. Udział we wszystkich panelach tematycznych jest bezpłatny - mówi Krystyna Gierszewska, koordynator projektu. - Decyduje kolejność zgłoszeń. Zgłoszenia osób zainteresowanych przyjmujemy pod numerem telefonu: 58 536 47 54.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Powiat tczewski: gospodynie zapraszają na objazdowe gotowanie - Tczew Nasze Miasto

Wróć na tczew.naszemiasto.pl Nasze Miasto