MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

W lasach powiatu kościerskiego pojawiły się już grzyby! Mieszkańcy ze spacerów wracają z kurkami

Edyta Łosińska-Okoniewska
Edyta Łosińska-Okoniewska
Grzyby już się pojawiły w powiecie kościerskim. Wybierając się do lasu warto wziąć ze sobą koszyk.
Grzyby już się pojawiły w powiecie kościerskim. Wybierając się do lasu warto wziąć ze sobą koszyk. Edyta Łosińska-Okoniewska
Sezon na grzybobranie można oficjalnie uznać za otwarty! W lasach powiatu kościerskiego pojawiły się już pierwsze grzyby, a internauci chwalą się swoimi zbiorami m.in. kurek. Wybierając się na spacer warto zabrać ze sobą koszyk.

Na Kaszubach rosną już grzyby!

Na ten moment wiele osób czekało z niecierpliwością. W lasach pojawiły się już pierwsze grzyby, a dokładniej - kurki, czyli pieprzniki jadalne. Grzybiarze zacierają ręce, choć trzeba przyznać, że to dopiero początki i raczej nie ma co jeszcze liczyć na spore zbiory, to jednak każda sztuka jest na wagę złota, bo cieszy ogromnie.

Leśnicy z Nadleśnictwa Lipusz na pierwsze kurki trafili już w maju!

- Pierwszy pieprznik jadalny w tym roku i to w Dzień Matki - informowali leśnicy na facebookowym profilu Nadleśnictwa Lipusz. - Mamy jeszcze maj, czyli grzybobranie będzie szybciej niż zawsze? Nawiedzają nasze tereny ulewne deszcze i burze, za deszcze jesteśmy wdzięczni Matce Naturze, a na efekty takiej pogody nie trzeba było długo czekać.

O ile w maju grzyby znajdowali nieliczni, tak teraz, na początku czerwca, coraz więcej osób może pochwalić się udanymi łowami.

- Znalazłam dosłownie garść kurek podczas spaceru - mówi Olga z gm. Kościerzyna. - Nie było tego wiele, ale pierwsza jajecznica z grzybami smakowała wybornie. Tym bardziej, że kompletnie się nie spodziewałam, że uda mi się cokolwiek znaleźć. Poszłam na spacer i wróciłam z takim przysmakiem. Teraz chciałoby się więcej. Zatem mam nadzieję, że pogoda dalej będzie dopisywać i wkrótce grzybów będzie jeszcze więcej.

Podczas zbierania grzybów trzeba jednak pamiętać o tym, że niektóre gatunki jadalne łatwo pomylić z trującymi. Jeśli nie mamy pewności, lepiej nie zbierajmy ich.

Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów.

Pierwsze objawy zatrucia mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.

Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:

  • nudności,
  • wymioty,
  • ból brzucha i głowy,
  • podwyższona temperatura ciała.

Przy zatruciu grzybami objawy mogą być podobne podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego. Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.

Pierwsza pomoc:
Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112 albo przewieźć chorego do szpitala. Czekając na pomoc medyczną można sprowokować wymioty. Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na tczew.naszemiasto.pl Nasze Miasto