Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

XII Sympozjum Kulinarne „O jeściu na Kociewiu”

Jakub Staniszewski
Jakub Staniszewski
W sobotę, 10 grudnia, mieszkańcy gminy Subkowy, spotkali się w Domu Kultury w Subkowach, aby uczestniczyć w kolejnej edycji wydarzenia XII Sympozjum Kulinarne „O jeściu na Kociewiu”.

Na scenie wszyscy przybyli mogli gościć Beatę Górską z kociewską gadką, prof. Maria Pająkowska-Kensik przedstawiła tradycje bożonarodzeniowe na Kociewiu, natomiast muzycznie czas umilili młodzi wokaliści uczący się pod kierunkiem Agaty Sowy, którzy zaprezentowali świąteczny repertuar.

Na stołach królowały kociewskie potrawy wigilijne: śledzie pod pierzynką czyli kociewska "szuba", śledzie po kociewsku z farszem z wędzonej makreli, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z wędzonym serem, zupa rybna, ryby w occie, ryby po grecku, pyszna tarta z grzybami, krokiety z kapustą i grzybami, pstrąg w galarecie, „bulewki muszkibadowe”, czyli kartofelki, sztrucla makowa, pierniczek przekładany i serniczek.

- Dziękujemy serdecznie wszystkim przybyłym gościom, mamy nadzieję, że nasze potrawy wigilijne przypadły Wam do gustu - mówią organizatorzy.

od 7 lat
Wideo

META nie da ci zarobić bez pracy - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na tczew.naszemiasto.pl Nasze Miasto