Na scenie wszyscy przybyli mogli gościć Beatę Górską z kociewską gadką, prof. Maria Pająkowska-Kensik przedstawiła tradycje bożonarodzeniowe na Kociewiu, natomiast muzycznie czas umilili młodzi wokaliści uczący się pod kierunkiem Agaty Sowy, którzy zaprezentowali świąteczny repertuar.
Na stołach królowały kociewskie potrawy wigilijne: śledzie pod pierzynką czyli kociewska "szuba", śledzie po kociewsku z farszem z wędzonej makreli, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z wędzonym serem, zupa rybna, ryby w occie, ryby po grecku, pyszna tarta z grzybami, krokiety z kapustą i grzybami, pstrąg w galarecie, „bulewki muszkibadowe”, czyli kartofelki, sztrucla makowa, pierniczek przekładany i serniczek.
- Dziękujemy serdecznie wszystkim przybyłym gościom, mamy nadzieję, że nasze potrawy wigilijne przypadły Wam do gustu - mówią organizatorzy.
META nie da ci zarobić bez pracy - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?